”De ene Koffieboon is de andere niet”

Lekkere Koffie

In mijn dagelijkse werkzaamheden krijg ik zeer geregeld de vraag naar de lekkerste koffie of wat ik de lekkerste koffie vind. Het cliché hierbij is natuurlijk dat smaken verschillen en dat het voor iedereen persoonlijk is wat de lekkerste koffie is.

Voor een bedrijf met 5 medewerkers of in de horeca is de keuze voor een koffie met een uitgesproken koffiesmaak goed te kiezen. Er is een kleine groep mensen die kiest voor de smaak dat past bij het karakter of de gewenste smaak van het bedrijf. Wanneer een bedrijf groter wordt of het publiek van een horecagelegenheid breder, dan is de keuze voor een uitgesproken koffiesmaak veel lastiger te maken. Dit is omdat het voor een klein deel van de koffiedrinkers dan een gewenste koffiesmaak is, maar voor het gros van de koffiedrinkers niet de gewenste smaak of sterkte heeft.

De keuze voor de lekkerste koffie is voor elk bedrijf anders. Het gaat om de koffiedrinkers en wat er van de koffie verwacht wordt. In de horeca en tegenwoordig ook steeds meer in het bedrijfsleven is de beleving rondom de koffie ook zeer belangrijk. Hoe ziet de koffie eruit, in welk kopje zit het, wat voor koekje zit erbij, in welke setting wordt de koffie gedronken, hoe ziet de koffiemachine eruit, welke keurmerk heeft de koffie? Etc.

In mijn adviezen is het lekkerste kopje koffie dus afhankelijk van de vraag waar en in welke situatie deze kop koffie gedronken gaat worden en dus is dit advies ook steeds weer anders. Mijn persoonlijke voorkeur laat ik nooit meewegen in mijn advies. Wel kan ik door mijn jarenlange ervaring in koffie aangeven wat de kwaliteit van koffie is en welke invloed bijvoorbeeld de koffiemachine heeft op de smaak van de koffie.

Cappuccino

De ene bonenmachine is de ander niet.

De ene koffieboon is de ander niet.

De ene melange is de ander niet.

 Het is dus niet gezegd: koop een bonenmachine, koop een zak bonenkoffie en je hebt goede koffie.

Laat je daarom altijd goed adviseren, laat de situatie goed inventariseren en maak uiteindelijk een keuze waarbij 90% van de koffiedrinkers zeer tevreden is over de koffie. Dan heb jij voor de “lekkerste koffie” gekozen!

 

Koffie-overdenker; more coffeenews to come!